Bookmark and Share     Sitemap    

Den Sorte Smeds sønner, bind 1

 
Den Sorte Smeds sønner, bind 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Udgivelsesdag: 04.11.2023
Sidetal: 418
Forlag: Superlux
 
Det er første bind i slægts- og samtidsromanen om familien Jensen og dens rejse gennem det tyvende århundrede og frem til i dag. 
 
Mens 1. verdenskrig raser på slagmarkerne ude i Europa, får Dagmar og Den Sorte Smed to sønner i København. Sønnerne vokser op i Ryesgade og stifter familie i forstæderne efter 2. verdenskrig, hvor fremtiden igen ser ud som noget, der er værd at satse på. 
 
Den Sorte Smeds sønner er både slægtsroman og Danmarkshistorie. Det er fortællingen om en far, hvis sønner vokser op med andre værdier og andre drømme end han selv. To sønner, der på nogle punkter stiller sig på hver side i århundredets store spørgsmål, men som aldrig helt glemmer, at de er brødre. 
 
Det er tre generationer af familien, der påvirkes af den verden, de lever i, og som vokser med det fremspirende velfærdssamfund omkring dem. 
                                                                                          
 
Anmeldelser:
 
 
BOGVÆGTEN
skriver bl.a.:
 
"Det bedste ved slægtsromaner er ofte, hvordan de anbringes i historien, hvordan slægtens liv bliver et billede på samtiden, og her er Per Lau Jensens slægts- og samtidsroman eminent.
Familiekrøniken fortsætter frem til 1969, og såvel de glade, rige 60’ere som ungdomsoprøret, der skiller generationerne op i ligusterfascister og hippier, er skildret med humor og vid. Måske er det sådan, man bør skrive historiebøger?"
 
(anmelderen har ikke uddelt karakter i form af f.eks. stjerner)
 
 
BOGRUMMET
skriver bl.a.:
 
”Det er et meget imponerende research- og skrivearbejde, der ligger til grund for “Den Sorte Smeds sønner” […] det er er længe siden jeg har læst så gennemarbejdet en bog som denne. Det er en meget imponerende og velskrevet bog […] Denne bog er på min top 3-liste over årets bedste læseoplevelser.”

Bogrummet giver bogen 5 stjerner ud af 5 mulige.
 
 
FRUSUSANNEHENRIKSEN (Instagram)
skriver bl.a.:
 
"Hold nu op en research Per har været i gang med for at få alt med i denne bog. Må have taget årevis. Nemt at følge med i ... glidende skrivning."
 
(anmelderen har ikke uddelt karakter i form af f.eks. stjerner)
 
 
BOGSNAK
skriver bl.a.:
 
”Selvom jeg holder af alle Per Lau Jensens bøger er denne her min favorit – den er meget spændende og i høj grad læseværdig […] og jeg vil på det varmeste anbefale andre at læse denne bog og købe den som julegave.”

(anmelderen har ikke uddelt karakter i form af f.eks. stjerner)


IBI-PIPPI ORUP HEDEGAARD, kunstner og forfatter
skriver bl.a.:
 
"Det er en fremragende roman, der tegner et meget præcist tidsbillede af perioden fra første verdenskrig og frem til 60ernes løsslupne og eksperimenterende årti. […] en fortælling af den slags, som bliver boede hos læseren længe efter, at den sidste side er læst. […] Hvis du mangler at føje lidt kvalitetslitteratur til din ønskeliste, så vil jeg helt klart anbefale ”Den Sorte Smeds sønner.”
 
 
LITTERATURHJØRNET
skriver bl.a.:
 
”Er du til slægtsromaner, som også sætter fokus på historiens vingesus? Så bliver du helt sikkert, som jeg, fanget af første bind om familien Jensen. […] Hele vejen igennem fortællingen er jeg underholdt, både af familien Jensen og deres udvikling, men bestemt også af alle de historiske detaljer, som beskrives og samtidig understøtter familiekrøniken.”

Litteraturhjørnet giver 5 stjerner ud af 6 mulige.
 
 
FUGLEBAKKENS BOGORM 
skriver bl.a.:
 
"Jeg måtte virkelig minde mig selv om, at det her altså ikke var ægte menneskers skæbner, for det er skrevet på en måde og med historisk akkuratesse så det er svært at tro andet. Der må ligge en stor research bag for at ramme tidsånden og karakterernes personlighed så fremragende. […] Dette er en usentimental familiekrønike, der strækker sig over nogle spændende år i dansk historie."

Fuglebakkens bogorm giver 4 stjerner ud af 5 mulige.
 
 
BOGGLÆDE 
skriver bl.a.:
 
"Forfatteren fører os gennem en slægtsfortælling, hvor man mærker historiens vingesus. Man rammes af, hvor levende det er fortalt og gør læseren klogere på en tid, for ikke så længe siden. Detaljerne i bogen vidner om et stort researcharbejde, der ligger bag, som på alle måder er dybt imponerende. [...] Medrivende, underholdende og lærerigt."
 
Skriveglæde giver 3 stjerner ud af 5 mulige.
 
 
METTE BLUME, forfatter og kendt fra TV (”Gift ved første blik 2022)
skriver bl.a.

”[…] er du en sucker for den gode, levende fortælling og historiske romaner, så vil jeg varmt anbefale Per Lau Jensens "Den Sorte Smeds sønner". […] Jeg glæder mig meget til fortsættelsen. Varm anbefaling herfra. Vurdering: En stor spandfuld stjerner (med top)!!”